Freelance user experience designer

User Experience Design (UXD) overbrugt disciplines nodig voor de ontwikkeling van software om meer controle te krijgen over de gebruikerservaring. Je kunt veel effectiever te werk gaan als elk onderdeel het resultaat is van een onderbouwde afweging tussen het functioneel ontwerp, interaction design, communicatie en de technische implementatie.

Veel ontwikkel teams besteden tijd aan onderdelen die geen resultaat leveren. Slechte communicatie tussen disciplines zorgen voor onrealistische verwachtingen, slechte keuzes en onverwachte complicaties. Uiteindelijk loopt dit uit de hand, deze projecten missen deadlines en gaan over budget.

Door het grotere plaatje inzichtelijk te krijgen kun je onderbouwde afwegingen maken en wordt software ontwikkeling makkelijker te controleren. Dit zorgt voor een efficiƫnt resultaat dat tegelijk economisch en technisch haalbaar is.

Veel UX designers hebben een visuele achtergrond en missen juist de vertaling naar de techniek. Als hybride UX designer en software developer kan ik sneller in het ontwerp proces de technische impact bepalen, het onderdeel waar vaak het grootste deel van het budget voor nodig is.

Om meer controle te krijgen over de gebruikerservaring zijn het functioneel ontwerp en het interaction design de twee belangrijkste onderdelen van het user experience design.

Functioneel ontwerp

Een functioneel ontwerp maakt duidelijk wat je wel en niet nodig hebt om je doelen te bereiken. Om je eigen doelen te bereiken en op kansen in te springen zul je jouw gebruikers iets moeten geven wat ze ook echt willen. Hiervoor heb je een goed beeld nodig van de gebruikers, de markt en de technische mogelijkheden.

Door dit alles in de context van de gebruiker te plaatsen krijg je een beeld van zijn totaalbeleving, jouw uitdagingen en jouw kansen. Hiermee kun je een gewogen afweging maken over wat er wel en vooral ook wat er niet in je software zit.

Interaction design

Een interaction design beantwoord de vraag hoe je software moet werken. Het liefst zo simpel en gebruiksvriendelijk mogelijk. Door de use cases en het gebruik te ontwerpen kun je veel frustratie verminderen.

Een goed interactie ontwerp kijkt ook verder dan alleen wat je nu nodig hebt. Het houdt zich ook al bezig met product groei, bijvoorbeeld qua functionaliteit of omvang van de data. Afhankelijk van de wensen kunnen onderdelen geoptimaliseerd worden voor bijvoorbeeld communicatie, functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, customer retention of conversie.