Freelance React developer

Als Front-end ontwikkelaar richt ik me op begrijpelijke code door compositie en een functioneel stijl. Hierdoor heb ik me afgelopen jaren verdiept in React en het bijbehorende ecosysteem.

Een van de meest veelbelovende front-end libraries is React, gemaakt door Facebook. React richt zich op het sneller genereren van HTML code door middel van compositie. Een ontwerp patroon waarbij vele eenvoudige onderdelen samen kunnen worden gevoegd tot meer complexe onderdelen. Het compositie patroon helpt bij de onderhoudbaarheid van de code.

React laat je componenten definiƫren die afzonderlijk van elkaar werken. Hierbij worden de data, het gedrag en uiteindelijk te genereren gedefinieerd. Dit laatste kan in Javascript maar ook in JSX wat eventueel tijdens compilatie al worden omgezet naar Javascript code. Het voordeel van JSX is dat dit al veel op de uiteindelijke HTML lijkt. Intern houdt React een zogenaamde Virtual DOM bij, een representatie van de HTML als javascript data. Hierdoor kan React met behulp van diffing en patching met minimale aanpassingen de HTML aanpassen. HTML aanpassingen zijn normaal gesproken langzaam omdat de browser veel onderdelen opnieuw moet berekenen.

Origineel is React aangekondigd samen met Flux, een applicatie architectuur om het gedrag van events en data binnen de applicatie eenvoudiger te maken. Tegenwoordig zijn hier al enkele alternatieven en verbeteringen op gekomen. De meest veelbelovende hiervan is Redux, welke ook afzonderlijk gebruikt kan worden.

React is snel aan het toenemen aan populariteit. Behalve Facebook maken ook bekende bedrijven als Instagram, Netflix en AirBnb hier gebruik van. Deze grote namen achter React is veelbelovend voor de ondersteuning en doorontwikkeling van de techniek.